JAK VYBRAT DOKONALÉ DIOPTRICKÉ BRÝLE

On: favorite Hit: 649
 JAK VYBRAT DOKONALÉ DIOPTRICKÉ BRÝLE

Jak vybrat dokonalé dioptrické brýle?

O výběru dioptrických brýlí rozhoduje spousta faktorů. Musíme zohlednit oční vadu kvůli výběru čoček, naši profesi a trávení volného času pro výběr materiálu, tvar obličeje, náš styl, oblíbené barvy a šatník proto, abychom vypadali a cítili se dobře. Následující řádky vám doufáme usnadní výběr a pomohou vybrat ty pravé, ty dokonalé, ty, které se stanou součástí vaší osobnosti a už bez nich nebudete chtít být.

Čočky

Bezpochyby nejdůležitější pro výběr vhodných čoček do dioptrických brýlí je nejprve vyřešit oční vadu, která trápí budoucího nositele.  Mezi časté vady patří krátkozrakost a dalekozrakost. Lidé, kteří trpí krátkozrakostí vidí špatně na dálku, ale dobře na blízkou vzdálenost. K ostrému vidění je většinou potřeba rozptylka, pak bývá hodnota dioptrie záporná. U dalekozrakosti je tomu naopak. V rámci očních vad se setkáváme i s kombinací krátkozrakosti a dalekozrakosti. Ke korekci jsou používány multifokální brýle, kde jsou umístěny čočky s plynule proměnlivou dioptrií bez znatelného přechodu a tím se plně přizpůsobí potřebám všedního dne. Méně častý je potom astigmatismus, který postihuje asi 10% obyvatelstva. Jedná se o oční vadu, kterou způsobuje nepravidelné zakřivení rohovky. Ke korekci bývají používány speciální torické čočky. Zkušený optik vám zajisté oči nejen změří, ale i vám poradí jaká skla budou pro vaši oční vadu vhodná. Takové služby v dnešní době najdete nejen v kamenných optikách, ale i u online obchodů.  

Materiál čoček

Plastové nebo minerální (skleněné)? To je to oč tu běží. Oba materiály mají své výhody i nevýhody. Plastové čočky jsou až o polovinu lehčí a jsou vhodné do jakékoliv obruby. Při pádu brýlí nebo nositele nehrozí vznik nebezpečných odštěpků. Jsou však náchylnější poškrábání a jinému mechanickému poničení. Minerální čočky jsou těžší, nemají téměř žádný UV filtr, hrozí u nich vznik odštěpků při rozbití, jsou však velmi odolné, a proto vhodné zejména pro některé profese, kde je zvýšená pravděpodobnost oděru brýlí. Skleněné čočky nejsou vhodné pro děti a pro sportovní aktivity, kde je zvýšené riziko rozbití.

Další úpravy

V dnešní době ve většině dioptrických brýlí běžně najdeme doplňkové úpravy čoček jako jsou extra tvrzení, samočistící, UV filtr, hydrofobní a antireflexní. Můžete ale zvážit další doplnění a tím si stvořit nejen praktické, ale přímo snové brýle. Méně častou úpravou bývají samozabarvovací čočky a musíme uznat, že ty jsou prostě cool. Jedná se o tak zvaně fotochromatické čočky, které mění barvu podle aktuálních světelných podmínek. Ve vnitřních prostorách budou skla čirá, na slunci se zase začnou ztmavovat. Další možností je přidání filmu Blue control, který neutralizuje modré světlo. To negativně působí na naše oči. Modré světlo na nás působí z digitálních obrazovek jako jsou počítače, televizní obrazovky a mobilní telefony.  

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec