AVOKÁDO: ZÁZRAK NEJEN PRO ZDRAVÉ OČI

On: favorite Hit: 802
AVOKÁDO: ZÁZRAK NEJEN PRO ZDRAVÉ OČI

AVOKÁDO: ZÁZRAK NEJEN PRO ZDRAVÉ OČI

Znáte to také? Každý den několik hodin v práci u počítače, ve volných chvilkách na telefonu, večer si sednete k televizi nebo knize a k tomu toho moc nenaspíte? To je dnešní denní koloběh a naše oči nám za to příliš nepoděkují. Můžeme jim však dopřát potraviny, které doplní potřebné vitaminy a látky, které podporují zdraví našich očí. Jednou z takových potravin, které jsou pro oči blahodárné je oblíbené avokádo.

Účinky avokáda

Avokádo obsahuje velké množství luteinu, který významně prospívá očím. Má antioxidační účinky, obsahuje antioxidant, který chrání naše oči. Je bohaté na vitamin A a betakaroten, který je prekurzorem vitaminu A. Mimo tyto vlastnosti, které jsou prospěšné pro náš zrak snižuje hladinu cholesterolu, umožňuje vstřebávání živin z rostlinných potravin, pomáhá předcházet rakovině, působí jako prevence proti osteoporóze, zmírňuje příznaky artritidy a napomáhá v boji s váhou.

Pozitivních účinků má avokádo opravdu hodně, tak si z něho pojďme něco uvařit! Receptů existuje nesčetné množství, my jsme si pro vás připravili náš nejoblíbenější. Aneb rychlá pomazánka na svačinu do práce či na lehkou večeři.

Avokádová pomazánka s lučinou

2 avokáda

2 menší cibule

2 stroužky česneku

2 balíčky lučiny

šťáva z ½ citrónu

pepř

sůl

Tipy: 

Můžete přimíchat posekané bylinky nebo listovou zeleninu (pampeliška, špenát) 4-6 listů. 

Jak na to?

Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a dáme do misky. Pokud je opravdu zralé je lepší vydlabat ze slupky máslové avokádo lžící. Poté zakapeme vymačkanou citrónovou šťávou, přidáme rozmačkaný česnek a najemno nasekanou cibuli. Přidáme lučinu a vidličkou vypracujeme v hladkou pomazánku. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s pečivem. Čeká na vás dokonalá chuť, a ještě k tomu uděláte něco nejen pro vaše oči. Avokádo je chutná a zdravá superpotravina.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec