JAK ČÍST PŘEDPIS NA BRÝLE

On: favorite Hit: 1160
JAK ČÍST PŘEDPIS NA BRÝLE

Jak číst předpis na brýle?

Potřebujete nové dioptrické brýle a chtěli byste jít s dobou a objednat si je přes internet? Nakupování na internetu má bezpočet výhod. Mimo pohodlí a toho, že nemusíte nikam chodit jde také o výběr, který je v internetových obchodech několikanásobně vyšší, a především škála nabízených modelů bývá atraktivnější než v kamenných prodejnách a také většinou nakoupíte vytoužené brýle za mnohem příjemnější cenu. Avšak internetový nákup má jedno úskalí a to, že se musíte orientovat ve vašem předpise na brýle od očního lékaře, optika či optometristy. Proto jsme si pro vás připravili článek, ve kterém naleznete tipy, rady a hlavně shrnutí všech informací pro bezchybné zadání objednávky ve vámi vybraném eshopu.

Dioptrie (SPH)

Dioptrie, jsou v předpise většinou označeny zkratkou SPH. Představují hodnotu sférické dioptrie, která je zadávána v plusových nebo mínusových hodnotách. Mínusové hodnoty mohou být také označeny rovnítkem (=). Mínusová hodnota koriguje krátkozrakost, a naopak plusová hodnota koriguje dalekozrakost. Jestliže je kolonka prázdná, je zde zapsána nula nebo se objeví výraz plano nebo plan, ve formuláři vyberte 0 (plano). 

Cylindr (CYL)

Cylindry značí takzvaný astigmatismus. Jedná se o nerovnoměrné zakřivení rohovky, které je potřeba vyrovnat pomocí cylindrické dioptrie. Pokud na předpisu hodnotu CYL nemáte uvedenou, při objednání nevyplňujte, popřípadě u některých eshopů zvolte hodnotu 0 (plano).

Osa (AX)

Osa souvisí s astigmatismem. Je to označení pozice na oku ve stupních. Jestliže u vaší oční vady máte cylindr, váže se k němu osa. Opět, jestliže hodnota na předpisu není uvedena, při vyplňování objednávkového formuláře nevyplňujte. Pokud po vás objednávkový systém požaduje hodnotu, opět uvedete 0 či plano. 

Hodnota PD

Jedná se o vzdálenost zornic v milimetrech. Bývá taktéž uvedena ve vašem předpise, avšak není to pravidlem. Je to důležitý údaj, bez kterého dioptrické brýle internetové optiky nezhotovují.

Jestliže se tato hodnota nenachází ve vašem předpise, doporučujeme zavolat do vaší optiky nebo k lékaři, kam docházíte. Většinou mají hodnotu PD zapsanou ve vaší kartě. Pokud vám ji nesdělí, je dobré navštívit optiku a nechat si tuto hodnotu odborně změřit. Pak ještě lze tuto hodnotu získat „samoměřením“. (Jestliže si budete chtít PD změřit sám/sama, doporučujeme opakovat měření několikrát a přesně dodržet postup.)

Jak si změřit PD číslo svépomocí?

1. Postavte se před zrcadlo do vzdálenosti asi 20 cm.

2. Pravítko přiložte na čelo zhruba na úroveň obočí.

3. Zavřete pravé oko a pravítko posuňte tak, aby 0 byla nad středem zorničky levého oka.

4. Otevřete pravé oko a zavřete levé. Přečtěte hodnotu nad středem pravé zorničky.

5. Měření několikrát zopakujte (začněte druhým okem než prve). Pokud naměříte rozdílné hodnoty, výsledek zprůměrujte.

Vyšší hodnoty

Jestliže jsou vaše hodnoty vyšší, než je možné vybrat, kontaktujte přímo daný eshop. Vždy uvádějte kompletní hodnoty oční vady (SPH, CYL, AX a PD) a uveďte i model obrouček, o které máte zájem. Většinou je možné i tak dioptrické brýle zhotovit, ale pravděpodobně bude nutné vybrat jiné čočky či je ztenčit.

Při vyplňování formuláře si vše raději 2x zkontrolujte a ujistěte se, že jste nezaměnili údaje pro pravé a levé oko. Jestliže si nevíte rady nebo jste udělali chybu, kontaktujte nás na emailu info@luxbryle.cz. Rádi vám poradíme.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec