NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI VÝBĚRU DIOPTRICKÝCH BRÝLÍ

On: favorite Hit: 928
NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI VÝBĚRU DIOPTRICKÝCH BRÝLÍ

Nejčastějších chyby při výběru dioptrických brýlí

Při výběru dioptrických brýlí bychom měli dbát na velikost obrub, tvar obličeje, barvu, ale hlavně na další aspekty. Na co si dát při výběru dioptrických brýlí pozor? 

Nevhodná velikost obruby

Pokud už máte nějaké dioptrické brýle, které vám sedí, podívejte se na jejich stranici z vnitřní strany. Tam jsou čísla, která představují rozměry vašich současných brýlí.

Brýle nemají být širší, než jsou vaše lícní kosti.
Oko má být umístěno relativně na středu očnice.
Obruba má sedět maximálně v úrovni obočí, lépe o trochu níže.
Spodní část obruby se nemá dotýkat pokožky tváře.
Výšku posazení brýlí na nose lze přizpůsobit roztažením či stažení nosníků na k tomu uzpůsobených brýlích.

Nevhodný rám vzhledem k dioptriím

Obruby dioptrických brýlí vybírejte s ohledem na počet dioptrií, jinak vám mohou brýle padat nebo vás naopak tlačit ve spáncích.

Pokud máte vyšší minusové hodnoty, tedy více jak - 3,5 dioptrie, zvolte celorám nebo obrubu krytou rámem po okrajích.  Mínusové čočky jsou po okraji tím silnější, čím jsou vyšší dioptrie. Můžete zvolit i ztenčené čočky.
Pokud máte vyšší plusové hodnoty, tedy více jak + 3,5 dioptrie, volte obrubu s co nejmenší očnicí. Ve velkých očnicích je silný střed čočky v brýlové obrubě taky velký s efektem velkých očí. Přidejte ztenčené čočky.

Typ a materiál obrub neodpovídá zátěži

Obruby se vyrábí z plastu, titanu, oceli a dalších kovů ve třech základních typech.

Celorám - rám očnice je po celém obvodu, lze do něj vsadit minerální brýlová skla, vytvořit nový výraz tváře, dotvořit a zvýraznit styl. Nejvíce ochrání skla i čočky, jsou pevné a drží formu. Mohou mít těžší a ohraničí zorné pole.
Polorám – rám chybí v dolní nebo horní části očnice, poloobruby mírně zvýrazní tvar tváře, jsou méně nápadné, lehčí, méně pevné a jeden okraj čočky není chráněn.
Bezrámové - vrtané brýle, kde brýlové čočky tvoří spojovací článek mezi stranicemi a nosníkem a jsou připevněny šroubky. Jsou elegantní, jemné, lehké a nenápadné, ale citlivé na nevhodnou manipulaci.
Pro alergiky – u alergie na kov jsou kromě plastu vhodné obruby z titanu nebo kov bez příměsi niklu. Při alergiích na změkčovadla v plastech zvolte kovovou obrubu. Je pevnější, odolnější a á nastavitelné nosníky.

Nesprávná povrchová úprava čoček

U brýlí na celodenní nošení i čtení musí být na čočkách tyto povrchové úpravy.

Tvrzení - povrchová úprava plastové čočky snižuje náchylnost povrchu čočky poškrábáním.
Antireflex - snižuje únavu a bolesti očí i hlavy, zvyšuje ostrost, kvalitu vidění i propustnost viditelného světla, odstraňuje odrazy a odlesky z obou ploch čočky a zvyšuje estetický vzhled brýlí.

Na dioptrických brýlích nikdy nešetřete. To se týká i tvrzení skel a antireflexního povrchu. Pokud do nich investujete, budete je rádi nosit a stanou se vaší součástí. 

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec