BYLINKY NA OKO: JAK SI SPRAVIT POHLED?

On: favorite Hit: 929
BYLINKY NA OKO: JAK SI SPRAVIT POHLED?

BYLINKY „NA OKO“ – JAK SI SPRAVIT POHLED?

Určitě jste to už zaslechli: „Oko do duše okno“. Je to tak! Podle průzkumů se většinou vždy při prvním pohledu podíváme druhé osobě do očí, a nejen proto bychom o oči a oční okolí měli dostatečně pečovat.  Na náš zrakový orgán ale čeká mnoho nástrah. Také sáhodlouze namáháte oči díváním se do počítače? Moc toho nenaspíte? Občas se na našich očích podepíší nešvary moderní doby. V tu chvíli se hodí použít přírodní pomoc z bylinné říše. Pojďme se podívat na to, jak dát vše do pořádku.  

Podrážděné a oteklé oči: SVĚTLÍK LÉKAŘSKÝ

Světlík lékařský, lidově přezdívaný „Ambrožka“ najdeme na loukách, pastvinách a rašeliništích, jelikož preferuje slabě kyselé stanoviště, s písčitou, středně výživnou a vlhčí půdou. Výluh na podporu zmírnění podrážděných a oteklých očí zhotovíme následovně. Lžíci světlíku zalijte ¼ litrem horké vody, nechte louhovat. Postačí asi čtvrt hodiny. Výluh sceďte a počkejte, až zchladne. Navlhčete vatové tampónky nebo gázové čtverce a použijte jako obklad na oči. Opakujte 2x denně. Doporučujeme výluh vždy udělat čerstvý.

Zánět a bolest: JITROCEL KOPINATÝ

Pro své léčebné účinky je tato bylinka známa už od Antiky. Jde o jitrocel. Doporučujeme utrhnout čerstvý list. Roste běžně v zahradách, na polích, loukách či v parcích. Stačí jej jen utrhnout, pomačkat v prstech a položit na oko, které máme postižené zánětem nebo nás bolí.

Unavené a zarudlé oči: CHRPA POLNÍ

V Anglii se tradičně nosí jako butoniéra (květina do klopy saka) u tzv. harrowianů (absolventi tamní školy). My ji raději dáváme na oko pro její účinky. Obklad na unavené či zarudlé oči si připravíte snadno. Dvě kávové lžičky sušených květů chrpy polní zalijte ¼ litrem vody a krátce povařte. Poté nechte 10 minut louhovat, sceďte, počkejte až odvar vychladne a můžete pomocí kosmetických tampónků či gázových čtverců aplikovat na oči.

Unavené oči z počítače: FENYKL OBECNÝ

Skvělý pomocník pro počítačem zmordované oči? To je fenykl! Léčivá rostlina fenykl obecný roste planě ve Středomoří, dále se s ní setkáme kolem Černého moře a v asijských zemích. V Česku se vyskytuje na jižní Moravě. Kávovou lžičku fenyklových semen opět zalijte ¼ litrem vody. Povařte. Tentokrát jen krátce. Postačí 5 minut. Nechte máčet semena asi 10 minut. Poté sceďte a odvarem vyplachujte oči 2x denně.

Jako prevenci proti tomuto neduhu můžete použít i nedioptrické brýle se speciální čočkou Blue control. Brýle na počítač redukují záření modrého světla z digitálních obrazovek, které negativně působí na naše oči. Tím pomáhají s problematikou obtížného usínání a nespavosti, která může vznikat při dlouhém sledování či práci u PC. Dále snižují riziko vzniku syndromu suchého oka, zabraňují nejen unaveným a zarudlým očím, ale i rozmazanému vidění a snižují bolesti hlavy spojené se sledováním obrazovek (PC, tablet, TV, mobilní telefon).

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec